SALAH BİRSEL VE ŞİİRİ ELE ALINDI


Tepebaşı Belediyesi tarafından 7 ülkeden 25 şairin katılımı ile 9. kez düzenlenen Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması’nda Türk şair ve deneme yazarı Salah Birsel ele alındı. ‘Salah Birsel 100 Yaşında’ oturumunda konuşmacı Mahmut Temizyürek, Birsel ve şiirini anlattı.

Tepebaşı Belediyesi’nce düzenlenen 9. Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması, düzenlenen oturumlar ile şiir ve edebiyatın nabzını tutmaya devam ediyor.

Bu kapsamda gerçekleştirilen “Salah Birsel 100 Yaşında” oturumda da doğumunun 100. yılı dolayısıyla Türk şair ve deneme yazarı Salah Birsel irdelendi. Özdilek Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen oturuma, buluşmaya katılan yerli ve yabancı şairler ile çok sayıda edebiyatsever katıldı. Oturumda katılımcılara Salah Birsel’i anlatan konuşmacı Mahmut Temizyürek, Birsel’in hayatını, edebiyat ve şiirini, aile ve sosyal yaşamını ve iç dünyasını anlattı.

“Türkçenin başına gelmiş muhteşem bir yazardı”

Mahmut Temizyürek, Salah Birsel’in Türkçenin başına gelmiş muhteşem bir şans olduğunu ifade ederek, “Salah Birsel, bir Hacivat şairdir. Şiire, 15 yaşındayken komşu kızına yazdığı bir şiir ile başlamıştır. Kendisi bir sözcük biriktiriciydi ve TDK’da da çalışmıştır. 33 yıllık memurluk hayatını bıraktığında ise ‘Artık özgürüm’ demiştir. Yazdıkları gerçekten göz dolduracak nitelikteydi. Kendisine, ‘Ben neden yazıyorum?’ sorusunu da hep sormuştur. Kendine ait bağımsız bir şiir anlayışı geliştirdi. Konuları alaya alır gibi görünerek şiirin düşündürücü yanını güçlendirmiştir. Nesirlerinde de mizah dikkati çekmektedir. Birsel, sözlü dilden yazılı dile geçerken muhteşem bir üslup kullanır. Sanki şuan benim sahnede sizler ile konuştuğum gibi rahat bir tarzı vardı. Arada okuyucusuna da seslenir, onlara şakalar yapar. Sözlü kültürün destansı anlatımını, yazısında hissedersiniz. Yazılarını okurken, sanki yanınızdaymış da kendisini dinliyormuşuz gibi hissettirir sizlere. Yaşar Kemal ile birlikte bunu başaran iki büyük yazarımızdan bir tanesidir Salah Birsel. ‘Ey okurcum, billahi yapılacak başka bir şey yoktur’ ya da ‘Bundan sonra yazacaklarımızı koşarak yazacağız’ gibi okuyucuya bilgi aktarımında bulunabiliyor. Bunu da büyük bir neşe ile yapıyordu. Salah Birsel’i okurken sürekli olarak da şaşırırsınız; ‘Bu kadar şeyi nasıl bilebiliyor?’ diye. Müthiş bir de araştırmacıdır. Bir konuyu yazacağı zaman, o konu ile ilgili tüm yazıları, kitapları ve günlükleri okurdu. Gandi hakkındaki kitabını da yazmadan, konuya ilişkin tüm kitapları okumuştur. Kitabını okurken de ele aldığı konuya ne kadar hakim olduğunu hissedersiniz. Türkçenin başına gelmiş muhteşem bir şanstı. Birsel Özgün bir edebiyatçı olmasının yanı sıra gerçek bir aile babası, demokrat ve aydındır” sözlerini kullandı.

Temizyürek’in yaklaşık bir saat süren konuşmasının ardından katılımcılardan gelen soruları yanıtlaması ile oturum son buldu.

Şiir ve müzik etkinlikleri

9. Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması’nın ilk günüde ayrıca Macar şiiri masaya yatırıldı. Balazs Szöllössy’nin yönettiği “Macar Şiiri” oturumunda Marton Simon, Orsolyo Lang ve Csilla Nagy Hajnal Macar şiirini katılımcılara anlattı.

Macar Şiiri oturumundan sonra ise katılımcılar, Tozan Alkan Müzik Dinletisi ile müziğin keyfini çıkardı.

iletişim Adres


Tepebaşı Belediyesi
Hizmet Binası

Hoşnudiye Mah. Şahin Cad. No:84
Tepebaşı / Eskişehir
0 (222) 211 40 00 0 (222) 320 88 88 bilgi@tepebasi.bel.tr

Rakamlarla Tepebaşı

Başa Dön