UĞUR MUMCU 26. KEZ ANILDI


Tepebaşı Belediyesi ve ÇGD Eskişehir Şubesi tarafından düzenlenen 26. Uğur Mumcu Anma ve Ödül Gecesi etkinliği, yoğun katılım ile gerçekleşti. Gecede Uğur Mumcu Ödülleri 10 kategoride sahiplerini buldu.

Tepebaşı Belediyesi’nin destekleri ile Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Eskişehir Şubesi tarafından düzenlenen 26. Uğur Mumcu Anma ve Ödül Gecesi Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Uğur Mumcu’yu sevenlerin yoğun ilgi gösterdiği geceye Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ın yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Özel Kalem Müdürü Şükran Kütükçü, Romanya Büyükelçisi Gabriel Catalin Sopanda, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Önder Tuna, Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, CHP Eskişehir İl Başkanı Abdülkadir Adar, CHP Tepebaşı İlçe Başkanı Atilay Dalgıç, CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Rahmi Çınar, ÇYDD Eskişehir Şube Başkanı Sevgi Akmen, ADD Eskişehir Şube Başkanı Azmi Kerman, siyasi partilerin ve STK’ların temsilcileri ile gazeteciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

FİKİRLERİNİ YAŞATMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Gecenin açılış konuşmasını yapan ÇGD Eskişehir Şube Başkanı Can Hacıoğlu, “Uğur Mumcu sadece gerçekleri yazdığı için katledildi. Aradan 26 yıl geçti ve ÇGD olarak biz de 26 yıldır, örnek aldığımız ağabeyimiz Uğur Mumcu’yu anıyoruz. 1999’dan bu yana da Tepebaşı Belediye Başkanımız Ahmet Ataç’ın göreve geldiğinde, yaptığı ilk işlerden birisi Uğur Mumcu’yu anma gecesi düzenlemekti. Daha sonra güçlerimizi birleştirdik, 1999’dan bu yana Tepebaşı Belediyemizin katkıları ile Uğur Mumcu’yu anmaya çalışıyoruz. Mumcu adına birçok tören düzenleniyor ama onun adına ödül sadece Eskişehir’de veriliyor. Kendisi de Eskişehir’i çok severdi. 26 yılda hiçbir şey değişmedi, cinayeti aydınlatılamadı. Bizler onu anmaya, fikirlerini yaşatmaya devam edeceğiz” dedi

TÜRKİYE, VENEZÜELLA OLMAYACAK

Gecede Siyaset Ödülüne layık görülen CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu ise yaptığı konuşmada, “Böyle bir ödül almak çok gurur verici. Heyecanlı ve duyguluyum. Dün Uğur Mumcu Sokağı’nda 26. anmasını gerçekleştirdik. Biliyorum ki bu ödül benim bireysel bir başarım değil. Sayın Kılıçdaroğlu’ndan başlayan ve hepimizi kapsayan bir ekibin parçası olmam ve uyumlu çalışmamdan dolayı bu ödül bana layık görülmüş olmalı diye düşünüyorum. Tepebaşı Belediyesi’ne ve ÇGD’ye çok teşekkür ediyorum. Bu mücadelenin bir siyasi parti mücadelesi olmaması gerektiğini düşünüyorum. 31 Mart’ta da bunun en güzel örneğini yaşayacağımıza inanıyorum. Türkiye, Venezüella olmayacak. Bu bilinçli kitle olduğu sürece Türkiye, ilelebet payidar yaşayacaktır” şeklinde konuştu.

Gecede bir diğer Siyaset Ödülünü alan Romanya Büyükelçisi Gabriel Catalin Sopanda da “Eskişehir’e ilk kez gelmiyorum. Her geldiğimde Ahmet Ataç’ın misafiri oldum. Geçtiğimiz baharda Romanya’dan gelen bir heyet ile Eskişehir’i gezdik. Eminim ki yakın zamanda Eskişehir ve Romanya arasında ticari gelişmeler yaşayacağız. Çok teşekkürler Sayın Başkan” dedi.

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç ise konuşmasında, “Geçtiğimiz yıl da Filistin Büyükelçisi Faed Mustafa’ya bir ödül vermiştik. Ondan sonra Filistin ile bir kardeş şehir ilişkimiz gelişti. Romanya ile de aynı şekilde güzel ilişkilerimiz var. Sayın Büyükelçi bizi kırmadı ve davetimize katıldı. Bugün Uğur Mumcu’yu anıyoruz, çok büyük bir insan. Eskişehir dışından gelen tüm dostlarımıza hoş geldiniz diyorum” şeklinde konuştu.

Gecede Basın Ödülü alan Meliha Okur ise “Pozitif ayrımcı bir kadın olarak bugünü çok anlamlı buluyorum. Çünkü Uğur Mumcu, bilgisi olmadan gazetecilerin de insanların da fikir sahibi olmaması gerektiğini söylerdi. Bu ülkede bilgisi olmayan herkes, her konuda fikir sahibi. Ben çok şey bilmiyorum, sadece Türkiye’nin en yaşanılabilir ilçelerinden birisinde olmaktan ve Uğur Mumcu adına ödül almaktan dolayı mutluyum” diye konuştu.

Diğer Basın Ödülünün sahibi olan Ahu Özyurt da “Uğur Mumcu’yu kaybettiğimiz de gencecik bir üniversite öğrencisiydim ve gazeteci olmak istiyordum.  Kaybettiğimiz gün oturup 3 saat düşündüm, hakikaten bu işi yapmak istiyor muyum diye. Sonra biraz daha geriye gidip 80 öncesi yazdıklarını hatırladım. Bu gazetecilik bizim için hala idoldür” ifadelerini kullandı.

Hukuk Ödülüne layık görülen Meliha Selvi ise yaptığı konuşmada, “Türkiye’de dönüşüm, gazeteciler üzerinde uygulanan baskı ve hukuk üzerinden yürütüldü maalesef. ÇGD; gazetecilerin terörist olmadığını, halkın hayat hakkının en büyük koruyucusu olduğunu ortaya koymak için büyük bir çabaya girdi. Birlikte mücadele ettik. Bizim çabamızdaki küçük kırıntıları görüp bizi buraya çıkardınız. Bir gazeteci ve hukuk insanı adına bu ödülü şahsıma vererek üzerimdeki sorumluluğu artırdınız. Daha çok çalışacağım, sağ olun” diye konuştu.

Gecede Sanat Ödülü alan Devlet Sanatçısı Prof. Devrim Erbil ise “Gerçekten çok anlamlı, duygusal bir gecede Sanat Ödülünün bana layık görülmesi, hayatımın en önemli anlarından biri. Sanat içimizdeki bir sestir, yaratıcı düşüncenin özüdür. Türkiye’nin çağdaşlaşma yolunda, Atatürk’ün sezgileri, sanatçıyı onurlandırması saygıyla anacağımız bir olaydır. Hele ki sanatın gerilerde kaldığı, dışlandığı bu günlerde, çok daha üzerinde durulması gereken bir olgudur” ifadelerini kullandı.

RANTA DEĞİL KÜLTÜR VE SANATA ÖNEM VERİLDİ

Çevre ve Kent Ödülüne layık görülen Prof. Dr. Ruşen Keleş ise konuşmasında, “Uğur ile fakültelerimizin arasından dar bir sokak geçerdi. Dostluğumuz uzun yıllar devam etti. Böylesi önemli bir toplantıyı yapmak inceliğini, kural haline getirmiş olan ÇGD ve Tepebaşı Belediyesi’ni kutluyorum. Başka birçok belediyenin, rant yaratma ve paylaştırma peşinde koştuğu bir dönemde, Tepebaşı Belediyemiz yıllardan beri sanat ve kültüre verdiği önemi çok açık bir şekilde gösteren, kanıtlayan bir belediye oldu. Sayın Başkan ve arkadaşlarını da kutluyorum. 31 Mart’ta ve sonraki seçimlerde başarılarının süreceği inancımı yineliyorum” dedi.

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk de aldığı Edebiyat Ödülünün ardından, “O katledildiğinde ağlayarak 10 gün sokaklarda yürüdük. Onun adına ödül almak da çok heyecanlandırıyor. Bu ödülü de kendi adıma değil, Türkiye Yayıncılar Birliği adına alıyorum. Birlik olarak 1994 yılından bu yana her yıl Düşünce, İfade Özgürlüğü Ödülleri veriyoruz. Ve her yıl inşallah bir dahaki sene bu ödülleri vermek zorunda kalmayız, inşallah düşüncelerinden dolayı insanlar yargılanmazlar diye umut ediyoruz” şeklinde konuştu.

Bir diğer Edebiyat Ödülü takdim edilen isim olan Arif Keskiner ise “Uğur Mumcu çok sevdiğim bir dostumdu. Bu ödülü sinemacı kimliğimle de almak istiyorum. Bana sinemada bu güzel filmleri yaşatan yönetmen arkadaşlarım Atıf Yılmaz, Zeki Ökten, Yılmaz Güney, Tarık Akan, Tuncel Kurtiz ve saymakla bitiremeyeceğim aramızda olmayan güzel insanlar adına almak istiyorum” dedi.

TERMİK SANTRAL OLMAZ BE YA

Termik santral yapımını engelleme mücadelesi veren Tekirdağ Pınarça Mahallesi’nden Hediye Hoban, İlknur Bozkaya ve Fevziye Buğa da gecede Mücadele Ödülü aldı. Kadınlar sahnede yaptıkları konuşmasında, “Tepebaşı Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz. Bizler bu ödülleri; havasını, toprağını, suyunu, yeşilini korumak için mücadele veren tüm Pınarça kadınları adına alıyoruz. Temiz havamızı kirletmek istemiyoruz. Mücadelemize de devam ediyoruz, ‘Termik santral olmaz be ya’ diyoruz” ifadelerini kullandılar.

Gecede Yaşam Boyu Başarı Ödülü alan Alpay ise “Ödül almak çok güzel bir şey ama dünün, bu günün ve geleceğin aydınlık düşüncesinin anıldığı bu törende ödül almak çok daha özel. Bu Eskişehir’e ilk gelişim değil, ilk kez bir konser için gelmiştim. Tabi Eskişehir bu halde değildi. Bana bu ödülü verdiği için dostum Ahmet Ataç’ın nezdinde Tepebaşı Belediyesi’ne ve ÇGD’ye sonsuz teşekkürler ediyorum” dedi.

Bir diğer Yaşam Boyu Başarı Ödülünün sahibi olan Yönetmen Tunç Başaran ise “Bir Fransız filminde, bir Japon sevgilisine, ‘Sen bir kadında bin kadın gibisin’ der. Ben de diyorum ki; Türkiye’deki her gönülden 100 binlerce Uğur Mumcu gibisiniz. Bana bu ödülü layık gören başta dostum, kardeşim, arkadaşım Ahmet Ataç olmak üzere, ÇGD’ye teşekkürlerimi sunuyorum. Hepinizi çok seviyorum” şeklinde konuştu.

UĞUR MUMCU ÖDÜLLERİ 10 KATEGORİDE SAHİPLERİNİ BULDU

Gecede Siyaset Ödülleri CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu ile Romanya Ankara Büyükelçisi Gabriel Catalin Sopanda’ya,  Basın Ödülleri Meliha Okur, Ahu Özyurt ve Ömer Duru’ya, Bilim Ödülleri Özgür Taşkın ve Ferhat Aydoğan’a, Hukuk Ödülleri Eğitim-İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım ve TGS Avukatı Meliha Selvi’ye, Sanat Ödülleri Prof. Devrim Erbil, Uluslararası Sanat Çalıştayı Komitesi ve Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu Sanat ve Bilim Komitesi’ne, Edebiyat Ödülleri Enis Batur, Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması Düzenleme Komitesi, Kenan Kocatürk ve Arif Keskiner’e, Çevre ve Kent Ödülleri Güven İslamoğlu, Prof. Dr. Can Ayday, Prof. Dr. Ruşen Keleş, Mücadele Ödülleri Ahbap Derneği Eskişehir Şubesi, Şeker – İş Sendikası Şube Başkanı Hamit Dokuzlar, Emine Cevahir Çalıkuşu, Yardım Sevenler Derneği, Nakliyat İş Şube Başkanı Ali Özçelik ve Tekirdağ Pınarça Mahallesi’nden Hediye Hoban, İlknur Bozkaya ve Fevziye Buğa’ya, Spor Ödülleri Paralimpik Dünya Şampiyonası 4.’sü Sümeyye Boyacı, Eskişehirspor Genç Sporcusu Metehan Altunbaş ve Tepebaşı Gençlik Spor Kulübü Voleybol Takımı’na, Yaşam Boyu Başarı Ödülleri ise Alpay ile Tunç Başaran’a takdim edildi.

Programda ödüllerini alan katılımcılar, sahneden inerken Uğur Mumcu köşesine karanfiller bıraktı. Ayrıca gecenin sunuculuğunu üstlenen İki Elin Sesi Var Çocuk Senfoni Orkestrası Koordinatörü Kaan Kıran da seslendirdiği Yiğidim Aslanım isimli türkü ile salonu dolduranlara duygu dolu anlar yaşattı.

26. Uğur Mumcu Anma ve Ödül Gecesi, ödül alan isimlerin hep birlikte fotoğraf çektirmesi ile sona erdi.

iletişim Adres


Tepebaşı Belediyesi
Hizmet Binası

Hoşnudiye Mah. Şahin Cad. No:84
Tepebaşı / Eskişehir
0 (222) 211 40 00 0 (222) 320 88 88 bilgi@tepebasi.bel.tr

Rakamlarla Tepebaşı

Başa Dön