TOPRAĞIN ÖYKÜSÜ 12. KEZ YAŞANIYOR


Tepebaşı Belediyesi’nin düzenlediği 12. Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu’nun açılış töreni Eti Eski Fabrika alanında yoğun katılım ile gerçekleşti.

Törene Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ın yanı sıra TBMM Başkan Vekili ve CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü, Filistin Salfeet Belediye Başkanı Abdalkarim A.A. Zubaydi, Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP Eskişehir İl Başkanı Rabia Akman, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Emniyet Müdürü Engin Dinç, ETİ Şirketler Yönetim Kurulu Başkanı Firuzhan Kanatlı ve Kanatlı Ailesi, Başak Çatı ve Cephe Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Karık ile diğer sponsor firmaların temsilcileri, sempozyum sanatçıları ve çok sayıda sanatsever katıldı.

SEMPOZYUM BİZİM DÜĞÜNÜMÜZ, BAYRAMIMIZ

Ardından sahneye gelerek davetlilere hitap eden Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, “Bu 12. Sempozyum ama Türkiye’de bunu yapmak gerçekten mücadele ister. Bize destek olan dostlarımız var, kurumlar var ve onlar sayesinde bu yolda yürüyoruz. Sevgili Firuz Karık’a, Kanatlı Ailesi’ne, Espark AVM’ye, çalışma arkadaşlarıma, asistanlarımıza teşekkür ediyorum. Bu bizim düğünümüz, bayramımız. Gerçekten Eylül ayı yaklaştığında içimiz kıpır kıpır ediyor, çok güzel bir 15 gün geçireceğimiz için. Zordur ama onun zorluğu bize büyük mutluluk verir. 2000 yılında sanatsal bir etkinlik yapalım diye düşündük. Malzeme ne olsun diye tartışıyorduk, derken aklımıza tuğla-kiremidin şamotu geldi. Şamot, Tepebaşı için çok önemli çünkü 1927’de ilk kiremit Tepebaşı’nda üretiliyor. Yani toprak, Tepebaşı’nda bir kimlik ve bellektir. Burada 3 ayaklı bir sempozyum var. Sektör, sanat ve bilim var. İnanın dünyada tek proje, farklı ülkelerden gelen sanatçılarımız da söylüyor. Geçtiğimiz yıllarda iki tane ödül aldı, belki de yeteri kadar duyulmadığı için 2 tane ödül aldı. Gerçekten çok ödüle layık bir çalışma. Şu binanın içinde arı kovanı gibi bir çalışma var. Bizim bu sempozyumumuz sadece seçkinlerin değil, halkın sempozyumu... Bu sayede bugünlere kadar geldi ve daha kuvvetli şekilde geleceğe taşıyacağız” sözlerini kullandı.

 

ESKİŞEHİR’E GELDİĞİMİZDE NEFES ALIYORUZ

TBMM Başkan Vekili ve CHP Ankara Milletvekili Levent Gök de törende bir konuşma yaparak, “Bu topraklarda tam 97 yıl önce Yunanlılar karargah kurmuştu. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve silah arkadaşlarının önderliğinde Sakarya, İnönü Savaşları, Büyük Taarruz ile beraber Eskişehir 96 yıl önce düşman işgalinden kurtulduğunda burada taş üstünde taş yoktu. Bu topraklardan ve kurduğumuz büyük cumhuriyetten biz bir ulus yarattık, bir devlet yarattık. Bunda emeği geçen insanlar var. Onlara çok şey borçluyuz. Bugün ülkenin tüm markaları, üretim tesisleri satılırken; Firuz Kanatlı üretim, sanayi, istihdam diyerek üretti ve binlerce insan çalıştırdılar. İnançlarını, ideallerini ortaya koydular ve bu topraklardan bir ETİ markası çıktı. Firuz Kanatlı sonsuza kadar yaşayacak bir isim olarak bu topraklarda devam ediyor. Bizim işte buna ihtiyacımız var. Eskişehir’in bozkır topraklarından, bugün Türkiye’nin dünyada yaşanabilir şehirleri arasında birinci sırada yer alan bir şehir haline dönüştü. Bunda emeği geçenler var, sıradan olmadı, basit olmadı. Buradan çıkan belediye başkanları şehri güzelleştirmeye, kenti yeşil hale getirmeye, üretmeye ve kentin her yerini sanat dokularıyla bezemeye çalıştılar. Eskişehir’e geldiğimiz zaman bir nefes alıyoruz. Avrupa’ya nasıl gidiyorsak, nasıl eserler görüyorsak, Eskişehir’e geldiğimizde de onları görüyoruz. Böyle bir tablonun içerisinde de Pişmiş Toprak Sempozyumu’nu görmek sıradan değil. Biz başka yerlerde görmeye alışık olmadığımız bir sanat etkinliğine tanık oluyoruz. Eskişehir’de bu sık sık yapılıyor. Pişmiş toprağın kullanımı, tarihsel gelişimi ve sanata dönüşümü sadece Eskişehirli yurttaşlarımızın değil uluslararası şekilde değerlendirilmesi her türlü övgünün üzerinde. Sayın Belediye Başkanımız Ahmet Ataç’a bu yaptığı olumlu çalışmalardan dolayı geçtiğimiz yıl Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltraşlar Derneği tarafından sanata katkı ödülü verildi. O ödülü kendisine vermekte bana nasip olmuştu. Sayın Ahmet Ataç’a, belediye çalışanlarına, Eskişehirlilere, sanata katkı yapanlara ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

ETİ ESKİŞEHİR’E AİT

Bu yıl sempozyumun adandığı merhum Firuz Kanatlı’nın hayatını anlatan filmin gösterimi ile başlayan açılış töreninde ilk konuşmayı yapan ETİ Şirketler Yönetim Kurulu Başkanı Firuzhan Kanatlı oldu. Duygusal bir konuşma yapan Kanatlı, dedesi Ahmet Kanatlı ve babası Firuz Kanatlı’yı anlatarak ETİ markasının doğuş hikayesini katılımcılar ile paylaştı. Kanatlı, “Babam hayatı boyunca inovasyona inanan, herkesin yaptığı yapmak istemeyen bir insandı. Babam vefat edene kadar onu ziyaret eden belediye başkanlarımız, milletvekillerimiz ve valilerimizle çok güzel sohbetleri olurdu. Sohbetlerden sonra bana derlerdi ki; hiç kimsenin soramayacağı soruları soruyor, hiç eskimemiş beyni. Hayatının sonuna kadar çok açık, zeki ve çok genç fikirli bir insandı, babam. Kendisi aramızdan göç etmeden bize verdiği fikirler ile ETİ’yi 2025’lere taşıyacağız. Babamın cenazesinde bir şey anladık; ETİ Kanatlı ailesine değil, Eskişehir’e ait. Sizleri çok seviyoruz” diye konuştu.

Sempozyumun ana sponsorlarından Başak Çatı ve Cephe Sistemleri adına konuşan Başak Kiremit Genel Müdürü Engin Çizer ise konuşmasında “Değerli büyüğümüz Firuz Kanatlı anısına düzenlenen organizasyonda, her yıl olduğu gibi bu yıl da ana sponsor olmaktan grup olarak gurur duymaktayız. Ülkemizin, şehrimizin toprağının değerini uluslararası platformlarda tanıtmak, şehrimize sanat eserleri kazandırmak ve çeşitli etkinlikler ile güzel anlar yaşatmaktan mutluluk duyuyoruz. Sempozyumun gerçekleşmesine katkı sağlayan herkese teşekkür ederiz” dedi.

Sempozyuma katılan sanatçılar adına bir konuşma yapan Candan Güngör de “Bu tür sempozyumlarda sanatçıların birbirleri ile tecrübelerini paylaşmasının yanı sıra bize yardım eden öğrencilerimizin, birebir olarak sanatçı ile çalışması eğitim hayatlarına büyük bir katkı sağlamaktadır. Biz üniversitelerde seramik sanatının, çevremize ve yaşamın içine daha çok girerek hayatımızın estetize edilmesine katkıda bulunması gerektiğini öğretiyoruz. Bu bakımdan Eskişehir örnek bir şehirdir. Pişmiş Toprak Sempozyumu’nda ortaya çıkan eserlerin, izleyici ile buluşması, yaşaması, şehrin kültür-sanat ortamına katkısı azımsanamayacak bir değerdir. İyi ki sanat var, iyi ki Pişmiş Toprak Sempozyumu var” ifadelerini kullandı.

Sempozyuma Lübnan’dan katılan sanatçı Neville A. Salha da törende bir konuşma yaparak, “Sizlerle burada olmaktan çok mutluyum. Bu sempozyum, ortak dil olan toprak sanatı üzerinden farklı yaklaşımları keşfetmeye aracı olurken, öğrenciler için de eğitici bir amaca hizmet ediyor. Sempozyum ayrıca farklı coğrafyalardan sanatçıların bir araya gelmesine, yeni ve farklı teknikleri paylaşmasına olanak sağlıyor. Sempozyumlarda üretilen eserler, parklarda ve şehrin dört bir yanında sergilenerek Eskişehir halkının bu sanatla birlikte yaşamasını da sağladı” diye konuştu.

Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi ve Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu Sanat Danışmanı Profesör Bilgehan Uzuner de törende bir konuşma yaparak, “Sempozyumun bu yıl 12.’sini gerçekleştiriyoruz, aslında fikri 18-19 yaşındadır. Kararlılıkla sürdürdüğümüz bu organizasyon yıllar içinde bir marka oldu. Dünyadan ve Türkiye’den sanatçılar sempozyumumuza katılmak için mesajlar gönderiyorlar. Etkinliğin en önemli tarafı ise sanırım artık insanlar kolay kolay bir araya gelemiyor. Ortak dili kullanmak, nedenleri bulmak zor. Burası ise sanat dili ile insanları bir araya getiriyor. Sanatçılar, asistanlar, öğrenciler, belediye çalışanları, sergileri görmeye gelenler 15 gün bir araya geliyor ve bu en değerli şey. Biz 12 sempozyum yaptık, yaklaşık 150 yapıtımız var. Eserler çeşitli açık alanlarda yer alıyor, bunun Türkiye’de benzeri yok. Dünyada ise çok değerli bir koleksiyonumuz var. Buna gönülden destek veren Başkan Ahmet Ataç’a teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Programda Ahmet Ataç, konuşmaların ardından Tepebaşı Belediyesi’nin ve Başak Kiremit’in emekli ustalarına teşekkür plaketi takdim etti. Konuşmaların ardından davetliler, Uluslararası Karma Seramik Sergisi ve Pişmiş Toprak Eserleri Fotoğraf Sergisini gezdi.

iletişim Adres


Tepebaşı Belediyesi
Hizmet Binası

Hoşnudiye Mah. Şahin Cad. No:84
Tepebaşı / Eskişehir
0 (222) 211 40 00 0 (222) 320 88 88 bilgi@tepebasi.bel.tr

Rakamlarla Tepebaşı

Başa Dön