ÖYMEN'İN BULUŞMASI GÜNAY'IN VEDASI


Tepebaşı Belediyesi Özdilek Kültür Merkezi’nde gerçekleşen söyleşide Türk Sosyal Demokrasi tarihine damga vurmuş isimlerden biri olan CHP önceki Genel Başkanlarından, Gazeteci, Yazar Altan Öymen, Eskişehirlilerle buluştu.

Altan Öymen’in söyleşi ve kitap imzası ayrıca Eskişehir Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay’ın Tepebaşı’na veda ettiği son etkinlik oldu.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in de katıldığı Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç “Bugün gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi Eskişehir Vali Yardımcımız Sayın Ömer Faruk Günay ile birlikte tasarladık. Sevgili Altan Öymen’in Eskişehir’e O’nun önerisi üzerine gerçekleşti. Bugün Altan Öymen’in 5 anı kitabını ve bu kitaplarda yer alan Türkiye tarihi ile ilgili çok ciddi değerlendirmeleri dinleyeceğiz. Bu anı kitapları tarihe not düşmesi açısından herkesin kütüphanesinde bulunmalı” dedi.

Eskişehir Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay da yaptığı konuşmada “Öncelikle Vali Yardımcısı şapkası ile size veda ediyorum. Bu benim Tepebaşı’nda son programım. Her zaman iyi bir devlet adamı olmak amacıyla çalıştım. Eskişehir’de çalıştığımız isimlerin partisi ne olursa olsun insanlarla medeni ve güzel ilişkiyi kurmak bana güç kattı. Hayatımızın çok güzel 6.5 senesi burada geçti. Sizleri tanımaktan çok mutlu oldum. Sanatın ve kültürün en güzel örneklerini burada gördük. Tepebaşı’na hoşçakalın diyorum. Bir okuyucu şapkası ile konuşmama devam edersem, 2009’da Ankara’da görev yaptığım sürede ilk defa Altan Bey’in bir anı kitabını okudum ve çok etkilendim. Çünkü tarihin olaylarını yakından görme fırsatı yakalarken sizi belgelere boğmayan bir anlatımı var. Bu kitapları okuduktan sonra kitapları set olarak aldım ve kütüphanelere verdim. Altan Öymen, Eskişehir’de bir imza günü yapabilir diye düşünürken bir programda Başkanımız Dt. Ahmet Ataç’a böyle bir düşüncem olduğunu söyleyince hemen telefonu açtı ve Altan Öymen’i davet etti. Teşekkür ediyorum” dedi.

Gazeteci, yazar Altan Öymen tarihe not düştüğü hatıralarını, dönemin siyasi süreçleri içerisinde nasıl yoğrulduğunu izleyicilerle paylaştı. “Eskişehir benim çocukluğumdan beri ismini işittiğim dört şehirden biridir” diyen Öymen “İstanbul’da doğdum, Ankara’da oturuyoruz, Babam Trabzonlu. İstanbul’a gelip giderken tek vasıta treni kullanıyoruz. Akşam 00.30 civarı tren Eskişehir’de oluyor. Trenden çıkılıyor biraz zaman geçiliyorlar. Eskişehirlilerle Ankaralılar buluşuyor. O günden başlayan ilgim bugün de bu kent için devam ediyor. Bugün burası hem Eskişehir hem yeni şehir olmuş” derken kitaplarında yer alan anıların yaşandığı 1920’li yıllardan günümüze yaşanan siyasi süreci anlatan Altan Öymen günümüz siyasi süreci ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu. “İktidarın kendini dev aynasında görmesi ve seçim kanunu ile çoğunluğu elde etmesi, Demokrat Parti zamanıyla bugünün benzer yanlarıdır. Fark eden yanları ise çok zaman geçmiş ve çok şey yaşanmış olmasına rağmen yanlışlardan örnek alınmamış olmasıdır. O yanlışlar benzeyerek devam ediyor. Sadece Türkiye’de değil başka ülkelerin tarihine baktığımız zaman da bu yolun doğru olmadığı görülüyor. Milli irade denilen şey ‘halk bana oy verirse her şeyi yaparım’ demek değildir. Demokrasinin kuralları var. Şu anda yapılmaya çalışan anayasa değişikliği fiili durumun hukuka uydurulması. Ne kadar hukuki müessese varsa hepsi tek kişini iradesine bağlı olarak gerçekleşecek. Türkiye güneyinden sınırları dışına çıkmış savaşır durumdayken anayasa değişikliği yapılıyor. Türkiye’nin ciddi sorunları varken demokrasinin yara alacağı bir değişiklik yapılması yanlış” dedi.

Söyleşi sonunda Altan Öymen katılımcılara kitaplarını imzaladı. 

iletişim Adres


Tepebaşı Belediyesi
Hizmet Binası

Hoşnudiye Mah. Şahin Cad. No:84
Tepebaşı / Eskişehir
0 (222) 211 40 00 0 (222) 320 88 88 bilgi@tepebasi.bel.tr

Rakamlarla Tepebaşı

Başa Dön