TEPEBAŞI BELEDİYESİ GERİ DÖNÜŞÜMDE DEVLER LİGİNDE


Göreve geldiği ilk günden bu yana daha sağlıklı ve yaşanılabilir bir Tepebaşı için proje üreten ve hayata geçiren Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç ve ekibi bu projelerin sonuçlarını da almaya başladı. İşte rakamların anlattığı Tepebaşı’nda çevre bilincinin sonuçları.

*2009 yılı başında 1500 ton olarak gerçekleşen ambalaj atığı toplama miktarı 2013 yılı sonunda 7500 tona çıkararak, %500 arttı.

* Tepebaşı Belediyesi; dünyadaki toplama oranlarına bakıldığında; %59 orana sahip İngiltere’nin hemen ardından gelirken, %55 Portekiz, %56 Estonya, %52 Macaristan gibi ülkeleri de geride bıraktı.

* Tepebaşı bölgesinde işletme ve hanelerden 2010 yılında 33 ton atık yağ  toplanırken 2013 yılında bu rakam yaklaşık 70 tona ulaştı.

* Tepebaşı ilçesinden şimdiye kadar toplanan ambalaj atık miktarı ile 100 milyon (Kwh) elektrik tasarrufu, 40 bin (ton) petrol tasarrufu, 15 bin (ton) hammadde tasarrufu sağlandı.

* Bu tasarrufla 300 bin yetişkin ağacın kesilmesi, 600 bin ton karbondioksit oluşumu engellendi. Toplanan bitkisel atık yağ miktarı ile 226 bin litre suyun kirlenmesi engellenmiş oldu.

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç,  ambalaj atığı ve bitkisel atık yağ toplama oranlarındaki bu gelişmenin sevindirici olduğunu belirterek ilerleyen zamanlarda bu rakamların daha da artacağına inandığını söyledi.

İşte Tepebaşı Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün rakamlarla anlattığı çevre projeleri;

2009 yılında Tepebaşı Belediyesi bünyesinde kurulan Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğünün çalışmaları sonucu, ambalaj atığı toplama sistemi 51 mahallede kurularak Türkiye’deki en yaygın toplama ağlarından biri oluşturuldu.

Müdürlükçe mahallelerde okullarda, iş yerlerinde, yapılan bilgilendirme çalışmaları Tepebaşı halkının duyarlılığı ile birleşince toplama rakamlarında büyük bir artış gerçekleşmiştir. Çevre ve şehircilik bakanlığının toplam çöp miktarının %20’sinin ambalaj atığından oluştuğu yönündeki çalışması baz alındığında Tepebaşı ilçesinde üretilen ambalaj atığı miktarının %58’ini toplamaktadır. Toplama rakamlarındaki artış bu alandaki istihdamında artışını sağlamış ve çalışan sayısı 5 yılda 20’den 65’e yükselmiştir.

Bitkisel Atık Yağların Geri Kazanımı Uygulaması çerçevesinde ise Ağustos 2010 tarihi itibariyle Belediyemiz öncülüğünde tüm Eskişehir’de başlatılan kaynağında ayrı toplama çalışmaları ile Tepebaşı ilçesindeki lokantalar, oteller, yemekhaneler, eğlence yerleri, sanayi mutfakları, hazır yemek üretimi yapan firmalar ve diğer bitkisel atık yağ üreten işletmelerde gerekli denetimler yapılarak, bu konuda işletmeler bilgilendirilmiştir.

Hanelerde bitkisel atık yağların toplanma çalışmalarında ise 2010-2013 yıl sonu itibari ile 51 mahallemizin tamamı bilgilendirilmiştir. Bu kapsamda 123 adet bitkisel atık yağ toplama noktası oluşturulmuştur. Böylelikle evlerinde bitkisel atık yağlarını biriktiren vatandaşlar, muhtarlıklarda, belde evlerinde, okullarda, camilerde oluşturulan toplama noktalarına bitkisel atık yağlarını teslim edebilmektedir. Ya da 5 lt ve üzeri bitkisel atık yağ toplayan vatandaşların kapılarından firma yetkilileri tarafından teslim alınmaktadır.

Bitkisel Atık Yağ toplanma sistemine dahil edilen işletme ve hanelerden 2010 yılında 33 ton toplanırken 2013 yılında bu rakam yaklaşık 70 tona ulaşmıştır. 2010 yılından bu zamana Tepebaşı ilçesinden toplamda 226 ton bitkisel atık yağ toplanmış olup; 2013 yıl sonundaki toplama miktarı 2010 yılına göre % 212 artış göstermiştir.

Türkiye genelinde yıllık yaklaşık 300 bin ton bitkisel ve hayvansal atık yağ oluşmaktadır. Bunun %95’i kanalizasyonlara karışarak çevreyi, içme sularını ve denizleri kirletmektedir. Yaklaşık 15 – 20 bin ton kadarı ise geri kazanılarak yemlik yağ, biyodizel ve biyoelektrik üretilmektedir.

2013 yılında toplanan bitkisel atık yağ tonajlarına göre Eskişehir ili 145.513 kg ile 8. Sırada yer almaktadır. Tepebaşı ilçesine bakıldığından 2013 yılında yaklaşık 70 ton toplayarak, Eskişehir ilindeki bitkisel atık yağ toplama miktarının yarısını oluşturmaktadır. Tepebaşı ilçesinde sanayi bölgesi ve büyük yemekhane firmalarının olmamasına rağmen elde edilen bu rakam bitkisel atık yağ konusunda halkın artan bilinç seviyesini ve duyarlılığını göstermektedir.

 

iletişim Adres


Tepebaşı Belediyesi
Hizmet Binası

Hoşnudiye Mah. Şahin Cad. No:84
Tepebaşı / Eskişehir
0 (222) 211 40 00 0 (222) 320 88 88 bilgi@tepebasi.bel.tr

Rakamlarla Tepebaşı

Başa Dön