ESKİŞEHİR İKİ AYDINLANMACIYI UNUTMADI


Bir süre önce yitirdiğimiz mimar ve yazar Oktay Ekinci ile sinema oyuncusu ve tiyatrocu Tuncel Kurtiz, Tepebaşı Belediyesi ile Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF) tarafından düzenlenen ‘Ustalara Saygı Gecesi’nde anıldı. Ekinci ve Kurtiz’in Türkiye aydınlanmasına verdikleri katkının dile getirildiği anmada, her ikisinin de yaşamları boyunca toplumcu ve ilerici bir kimlikle halkın çıkarı için mücadele ettikleri dile getirildi.

Okumak beni dünyaya açtı” diyen Tuncel Kurtiz’in çocukluğu ve gençliği üzerine yapılmış, sanatçının düşünce evreninin oluşumunu ve kimi olaylar karşısındaki tanıklıklarını dile getirdiği bir röportaj ile Oktay Ekinci’nin Tepebaşı Belediyesi için hazırladığı “Kent ve Kültür Söyleşileri”nden görüntülerin yer aldığı bir film gösterimi gerçekleştirildi. Ayrıca, film gösteriminde Ekinci’nin oğlu Kerem Ekinci, yazılarını yayınladığı Cumhuriyet Gazetesi’ndeki Semih Poroy, Hikmet Çetinkaya, Şükran Soner gibi arkadaşlarıyla; Tarık Akan, Rutkay Aziz gibi sanat dünyası içindeki dostlarının ona ilişkin görüşlerini içeren bir gösterim de anmaya katılanlarla buluşturuldu. Dostları, onun yağmalanan kentler ve doğa katliamları karşısındaki mücadelesini dile getirdiler.

Tepebaşı Belediyesi Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde düzenlenen anmaya katılan ve Ankara’da ormanı yağmalanan ODTÜ öğrencisi ve FKF Genel Sekreteri Ercan Bölükbaşı, Ekinci’nin kentlerin yağmalanmasına karşı çıktığını ve bunun için mücadele ettiğini, Kurtiz’in de sanatıyla diz çökmeyen ve boyun eğmeyen bir kimliğe sahip olduğunu vurguladı.

Kanal B Program Yapımcısı Tevfik Kızgınkaya da, Ekinci’de bir insanın mesleğini düzgün yapabilme özelliğini gördüğünü, kendi alanında sorumluluk içinde ve çevre duyarlılığıyla hareket ettiğini, Kurtiz’in de sanatçı kimliğiyle toplumun yanında yer aldığını belirtti.

TOPLUMLA MİMARLIĞI BULUŞTURDU”

Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB)’ne bağlı Mimarlar Odası’nın Genel Sekreteri olan Necip Mutlu da, “Oktay Ekinci, iyi bir mimar olmanın yanısıra, toplumla mimarlığı buluşturabilmiştir” dedi. Mutlu, sinema sanatçısı Kurtiz’in de sanatçı sorumluluğuyla ve toplum yararına bir tavır içinde olduğunu belirtti.

Mimar, yazar ve şair Cengiz Bektaş da, meslektaşı Oktay Ekinci’nin işini yaparken pek çok kişinin başaramadığı bir şeyi yaptığını, “halktan kopmadığını” dile getirdi. Bektaş, Ekinci’nin yorulmak bilmez bir çabayla kent ve doğa için mücade verdiğini söyledi. Kurtiz’le olan arkadaşlığını da anlatan Bektaş, onun da inançları için mücadele eden toplumcu bir kimliğe sahip olduğunu belirtirken, gençlerden umutlu olduğunu ve gençliğin onlardan doğan boşluğu doldurmak için mücadele edeceklerini vurguladı.

SAHTE USTALARDAN SAKINMAK...

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç da, Ekinci’nin “Kent ve Kültür Söyleşileri” ile pek çok kültür ve sanat insanını Eskişehirliyle buluşturduğunu, bunlardan sonuncusunun da Tuncel Kurtiz olduğunu belirtti. Ataç, iki ustayı saygıyla andığını belirterek, “Bu iki ustayı saygı ve sevgiyle anarken, sahte ustalardan da sakınmak gerekiyor tabii” diye konuştu. Başkan Ataç, her iki sanatçının da kentlerin ve doğanın yağmalanmasına karşı çıkan, Atatürk Devrimleri’ne inanmış aydınlar olduklarını belirtti.

Ataç, konuşmacılara birer çiçek takdim ederken, FKF tarafından kültür ve sanata verdiği katkılardan dolayı Başkan Ataç’a bir plaket verdi.

iletişim Adres


Tepebaşı Belediyesi
Hizmet Binası

Hoşnudiye Mah. Şahin Cad. No:84
Tepebaşı / Eskişehir
0 (222) 211 40 00 0 (222) 320 88 88 bilgi@tepebasi.bel.tr

Rakamlarla Tepebaşı

Başa Dön