PİŞMİŞ TOPRAK SEMPOZYUMU SONA ERDİ


Tepebaşı Belediyesi tarafından bu yıl yedincisi düzenlenen Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu, Özdilek AVM’de düzenlenen törenin ardından sona erdi.

15 gün boyunca Eskişehir’in sanat ve kültür yaşamına farklı bir soluk getirerek, binlerce insanı farklı özellikleri ile kucaklayan Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu, Hakan Aysev’in muhteşem şarkıları ve Ümit Zileli’nin birbirinde güzel hikayeleri ile gerçekleştirdikleri sahne şovu ile sona erdi. Kapanış törenine eko-şov da küçük bir konser ile katıldı.

Törende konuk sanatçılar adına bir konuşma yapan Macar Beata Rostas ile ülkemizden katılan sanatçılar adına konuşan Veysel Özel,  başta Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ettiler.

Sempozyum düzenleme kurulu adına konuşan Prof.Dr.Bilgehan Uzuner ise destek veren herkese teşekkür ederek; “Başkanımız Sayın Ahmet Ataç başta olmak üzere böyle bir etkinliğe yıllardır destek veren tüm Tepebaşı Ailesi’ne, üniversitemiz, kentimiz, öğrencilerimiz adına çok teşekkür ediyorum. Eskişehir 7 senede 77 eser kazandı. Her yerde bu eserleri görebiliyorsunuz.  Eskişehir ileride sırf bu eserler ile bir marka olacak. İnsanlar sırf bu eserleri görmeye gelecekler. Bu sene  6 üniversiteden 55 asistan sempozyuma katıldı.  5 ayrı ülke burada buluştu. Ustalar, sanata meraklı insanlar geldi. Sonunda kente inanılmaz bir değer katıldı.” şeklinde konuştu.

Tüm sempozyumlara katılarak, çektiği fotoğraflar, açtığı sergiler ve hazırladığı kataloglar ile sempozyumun bir marka haline gelmesinde büyük emeği geçen fotoğraf sanatçısı İbrahim Demirel ise, “konuşmak hiç beceremediğim bir şeydir. O yüzden ben fotoğraf çekiyorum. Ben 7 yıldır bu ortam içindeyim. Bunu Tepebaşı  Belediyesi’nin yapması, insanları bir araya getirmesi sadece Eskişehir için değil Türkiye için çok önemli.  Seramik bölümü öğrencileri burada bir araya geliyorlar ve birçok şey öğreniyorlar.”  şeklinde konuştu.

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç ise, Eskişehir’in uzun soluklu ve uluslararası standartlarda, Eskişehir’i hakkıyla temsil eden en önemli etkinliğini geride bıraktıklarını söyledi. Başkan Ataç şöyle konuştu; 2001’den itibaren biz bu sektöre bilimselliği ve sanatı da kattık ve bu günlere geldi. Dileğimiz, kentimizin belleği, kimliği adına daha derin izler bırakarak gitmesidir. Gerçekten sanatçılarımız ve öğrencilerimiz alkışı hak ediyorlar.  Ama ben biliyorum ki onlar da Eskişehir’de çok mutlu oluyorlar.  Çünkü böyle bir ortamı Türkiye’de yakalamak çok kolay değil. Burada büyük deneyim kazanıyorlar. Bu sempozyumu biliyorsunuz geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz Prof. Dr. Taciser Sivas’a adamıştık. Onu tekrar sevgiyle anıyoruz, ışıklar içinde yatsın. Sempozyumun sanat danışmanlığını sürdüren Bilgehan Uzuner’e teşekkür ediyorum. Belediyemizi temsilen sevgili Melih Savaş’ın da çok büyük emeği var. Kadrosuyla beraber çok teşekkür ediyorum. Tabi düzenleme kurulu var.  Bu kurulun içinde belediyemizden üniversitemizden sektörden Başak Kiremit’ten  ve diğer kuruluşlardan temsilciler var. Biraz önce “fotoğraflarımla konuşurum” diyen sevgili İbrahim Demirel 7 yıldır bizimle. Büyük katkıları var. Sektörün en büyük ayağı Başak kiremit. Sayın Firuz Karık ve ailesinin, çalışma arkadaşlarının desteğiyle bu günlere kadar geldik. Türkiye’de böyle bir sektörün sanatsal ve bilimsel yanını önemseyip, onun başında olması, tetiklemesi gibi örnek çok azdır. Ben sevgili Firuz Karık ve arkadaşlarını tebrik ediyorum. Bugün programın burada olmasını sağlayan ve konsere sponsor olan Özdilek  AVM’ye  dolayısıyla kurucusu Hüseyin Özdilek dostumuza da çok teşekkür ediyorum. Yerli ve yabancı sanatçılarımız var. Her yıl güzel dostlar kazanıyoruz. Onlara da çok teşekkür ediyorum. Çeşitli şehirlerden gelen öğrenci kardeşlerimiz var. Bu sempozyumun tanıtılmasında yerel ve ulusal basının da katkıları var. Yerel basınımız başından beri önemli yayınlar yapıyorlar. Dileğimiz seneye burada yeni projelerle sizlerle birlikte olmak. Bu kimliği daha derin çizgilerle bu kentin kalbine yerleştirmek.”

Tepebaşı Belediyesi tarafından bu yıl yedincisi düzenlenen Uluslararası Pişmiş Toprak Sempozyumu, insanlık tarihinin en eski ve en sıcak yapı malzemesi olan pişmiş toprağın, kent kimliğinin önemli bir parçası olarak sanatsal, sektörel ve bilimsel yönleriyle ele alınmasına katkı sağladı.

İki hafta boyunca süren sempozyum başta Anadolu Üniversitesi ve ana sponsor Başak Kiremit olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşlar ile Eskişehir halkının da sahiplenmesiyle, sergiler, yarışmalar, halk konserleri ile renklendi, bilimsel sunumlar ile pişmiş toprağın farklı kullanım olanakları gündeme getirildi. Ortaya çıkan eserler ise kentin geçmişten geleceğe pişmiş toprak kültürünü yansıtan birer abideye dönüştü.

iletişim Adres


Tepebaşı Belediyesi
Hizmet Binası

Hoşnudiye Mah. Şahin Cad. No:84
Tepebaşı / Eskişehir
0 (222) 211 40 00 0 (222) 320 88 88 bilgi@tepebasi.bel.tr

Rakamlarla Tepebaşı

Başa Dön