SEMPOZYUM HALKLA BULUŞTU


Tepebaşı Belediyesi’nin bu yıl yedincisini düzenlediği Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu eski Kurt Kiremit Fabrikası alanında yapılan muhteşem bir açılış töreni ile başladı. Halk sempozyumunu kucaklarken, alanı dolduran binlerce kişi Yeni Türkü’nün ezgilerini hep bir ağızdan söylediler.

Dünyanın farklı ülkelerinden ve Türkiye’den katılan sanatçıların pişmiş topraktan heykeller yaparak Eskişehir’e hediye edeceği sempozyum için düzenlenen tören Prof. Dr. Taciser Sivas için hazırlanan videonun gösterimiyle başladı. Ardından sanatçılar adına Renee Reichenbach ve Meliha Coşkun söz aldı. Sanatçılar Eskişehir’de olmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyleyen sanatçılar, Başkan Ataç’ın daveti için teşekkür ettiler.

Meliha Coşkun, “Bizi buraya davet ettikleri için sayın Ataç’a ve Anadolu Üniversitesi Seramik Bölümü Öğretim Üyeleri’ne çok teşekkür ediyorum. 7 yıldır devam eden bu sempozyumda sanatçılar tarafından yapılan eserlerin şehrin kimliğine değer katacağını düşünüyorum.” derken,  Renee Reichenbach ise, “Burada olmaktan çok mutluyum ve davet için çok teşekkür ediyorum. Burada çok farklı malzemeler gördüm, güzel etkileşimlerimiz olacak, çok heyecan duyuyorum.” şeklinde konuştu.

Sempozyum ana sponsoru Başak Kiremit’in Yönetim Kurulu Başkanı Füruz Karık ise,  Eskişehir’in tarihler boyunca pişmiş toprağıyla bilindiğini vurgulayarak, kenti uluslararası platformda tanıtmaktan mutluluk duyduklarını kaydetti. Karık, “Bu sempozyumun gerçekleşmesini sağlayan Başta Ahmet Ataç olmak üzere şehrimizin yöneticilerimize ve üniversite hocalarına teşekkür ediyoruz.” dedi.

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç ise yaptığı konuşmada, Sempozyumun kent kimliği ve belleği olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini kaydetti. Ataç, sempozyumun bir taraftan da vefa projesi olduğunu ifade ederek, “2010’da sanatçımız Ceren Necipoğlu’nu uçak kazasında kaybettik ve o sempozyumu ceren adına düzenledik. 2012’deki sempozyumu Ergin Orbey ve Güngör Dilmen’in anısına yaptık. O yıl çok değerli bu iki büyüğümüzü kaybetmiştik. Bu yıl da Prof. Dr. Taciser Sivas hocamızın anısına sempozyumu düzenledik. Yine geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz Öğretim Görevlisi Deniz Kaya Onbul’u da anıyoruz. Işıklar içinde yatsınlar.” şeklinde konuştu.

Sempozyumun düzenlendiği alan hakkında da konuşan Ataç, alanın tescilli bir yapı olduğunu hatırlatarak, ileride bu alanın sanat kültür merkezi olması prestijli bir hale gelmesini umut ettiklerini kaydetti. Başkan Ataç, sözlerini, “ 7. senedir bize sanat danışmanlığı yapan Bilgehan Uzuner’e bilim kurulumuza ve düzenleme kurulumuza Tepebaşı Belediyemizdeki çalışma arkadaşlarımıza ve basın mensuplarımıza teşekkür ediyorum. Ayrıca bugün önemli bir gün. Bağımsızlığımızın ulu önderi, barışın savunucusu Gazi Mustafa Kemal’in kurduğu Cumhuriyet Halk Partisi’nin 90. kuruluş yıldönümü. Biz de Eskişehir’de bayrağı en yükseğe çekebilmek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Pişmiş Toprak Sempozyum artık Tepebaşı Belediyesi’nin öz evladı gibi oldu daha da ileri gideceğine inanıyorum.  Bundan sonraki 15 gün alan dolup taşacak ve halkımıza çok önemli mesajlar vereceğiz.” şeklinde sonlandırdı.

Tuğla ve kiremit sektöründen emekli olan emekçilere plaketlerin verilmesi sırasında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ise,  yaptığı konuşmada, “Bu sempozyum Eskişehir’in simgesi haline geldi. Kısa bir ayrılık oldu. 2004-2009 arasında adeta bunu silmek istediler. Ama görüyorsunuz 7.’si Ahmet Ataç sayesinde yapılıyor. Ahmet Ataç’ı, ekibini, Anadolu Üniversitesi Seramik Bölümü hocalarını ve arkadaşım Bilgehan’ı tebrik ediyorum. Eskişehir toprağın altına dönüştüğü yer. Ateşte kıymetlendiği bir toprağın üstüne kurulu bir şehir. Dileğim bu sempozyum durdurulmadan devam eder.” dedi.

Sempozyum açılış töreninin ardından sahne alan Yeni Türkü ise unutulmaz bir gece yaşattı. Grubun en güzel şarkılarına eşlik eden vatandaşlar Gezi Olayları’nda katledilen Ali İsmail Korkmaz’ı gözyaşlarıyla andılar.

Sempozyumda neler var;

Sempozyuma 4 ülkeden 11 sanatçı katılıyor. Sanatçılar ve ülkeleri;

Meliha Coşkun, Emre Feyzoğlu, Soner Genç, Gökhan Taşkın, Ömür Tokgöz, Veysel Özer, Sanem Tufan-(Türkiye), Beata Rostas- (Macaristan), Renee Reichenbach- (Almanya), Alexis Gregg ve Tanner Coleman-(Amerika Birleşik Devletleri)

Sanatçıların yapacağı heykeller, daha sonra kentin muhtelif yerlerine dikilecek. Bu zamana kadar 6 sempozyumda toplam 70 heykel yapıldı. Çömlekçi ustalarının torna gösterileri de sempozyuma ayrı bir renk katacak, isteyen tüm vatandaşlar torna çekebilecek. Farklı bölgelerden gelen 6 usta eşliğinde düzenlenecek çalışmalar halka açık olacak.

Sergiler

Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyeleri, öğrencileri ve mezunları seramik sergisi.

Tepebaşı Belediyesi Özdilek Sanat Merkezi Ürün Tasarımları Sergisi

İbrahim Demirel Pişmiş Toprak Eserleri Sergisi

Bildiriler

Sempozyumlarda bugüne kadar 6 bilimsel kitapta toplam 300 makale yayınlandı. Geleceğe ışık tutan kaynaklar, literatüre önemli bir akademik birikim kazandırdı. Bu yılki sempozyumda 35 bildiri sunulacak.

Yerel Üreticiler

Sorkun ve Kınık gibi yerel çömlekçiliğin yapıldığı yörelerden üreticiler, cam takı ve süs eşyası, lületaşı, seramik üreticileri ve çeşitli el sanatları ürünlerinin satıldığı stantlar, alanın en çok gezilen kısımlarını oluşturuyorlar.

Yarışmalar

Torna Yarışması: Amatör ve profesyonel dallarda yapılan düzenlenen yarışma, Türkiye'nin önemli bölgelerinden gelen usta isimleri bir araya getiriyor. 

Yemek Yarışması: Sempozyum düzenlenen toprak kaplarda yemek yarışmalarıyla birbirinden güzel lezzetlerin çekişmesine de sahne oluyor. Türkiye Aşçılar Federasyonu ve federasyona bağlı dernekler tarafından desteklenen etkinlikte pişmiş toprak kaplarda pişirilen yemekler yarışıyor. Ayrıca Down Sendromlu Çocuklar ustalar ile beraber yemek pişirecek.

TETÖP

Sempozyum alanında bir diğer çalışma ise Türkiye Endüstriyel Tasarım Öğrencileri Platformu tarafından yürütülüyor. Öğrenciler yaptıkları çalışma ile pişmiş toprağın endüstri ve sektörel ayağını genç beyinlerin tasarımları ile şekillendirmeye devam ediyorlar.

Çocuk Atölyeleri

Sempozyum bir yanıyla da çocukları kucaklıyor. Başta Tepebaşı Belediyesi 23 Nisan Çocuk Sanat Merkezi olmak üzere çeşitli okullardan gelen çocuklar, sempozyum alanına kurulan gelecek nesil çamur atölyesinde yaptıkları oyuncak ve heykellerle alana renk katıyorlar.

iletişim Adres


Tepebaşı Belediyesi
Hizmet Binası

Hoşnudiye Mah. Şahin Cad. No:84
Tepebaşı / Eskişehir
0 (222) 211 40 00 0 (222) 320 88 88 bilgi@tepebasi.bel.tr

Rakamlarla Tepebaşı

Başa Dön