KÖY ENSTİTÜLERİ'NDEN KENT ENSTİTÜLERİ'NE


Köy Enstitüleri’nin 73. Kuruluş yıldönümü nedeniyle Tepebaşı Belediyesi ile Eğit-Der, “Köy Enstitüleri’nin ışığında günümüze bakış” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.

Büyükşehir Belediyesi Ergin Orbey Sahnesi’nde ki söyleşide konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, kapatılan Köy Enstitüleri’nin yerine günümüz koşullarına uygun ve toplumun ihtiyacına dönük  ‘Kent Enstitüleri’nin kurulabileceğini söyledi. Ataç, ilk kez 2001 yılında Fevzi Çakmak Mahallesi’nde kurduğu ve bugün sayıları 17’yi bulan Belde Evleri’nde ve belediyenin hayata geçirdiği genel projelerde de Köy Enstitüleri anlayışının egemen olduğunu söyledi. Ataç, “Köy Enstitüleri ile kırsalın kalkınması gerçekleştirildi. Benim belediye başkanı olduğum günden bu yana, çalışmalarımızda hep Köy Enstitüleri mantığı egemen oldu” dedi. Tepebaşı Belediyesi’nin; Hobi bahçeleri,  Tohumdan Fidana, Ağaç dikimi, Alzheimer Merkezi, Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı merkezi, Yaz Okulları gibi pek çok projenin Köy Enstitüleri mantığıyla hayata geçirildiğini anlattı.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayhan Aydın da, kendisinin bir Köy Enstitüsü mezunu bir öğretmenin çocuğu olduğunu hatırlatarak, “Eğitim, ayakta durabilme sanatıdır. Ben Köy Enstitülülerde şunu gördüm: asla otoritenin önünde eğilmediler” dedi.

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Kemal Yakut da, bir süre önce koordinatörlüğünde Tepebaşı Belediyesi ve Eğit-Der’in çalışması olarak hazırlanan “Eskişehirli Köy Enstitüleri Mezunları Belgeseli”ni gösterdi. Belgeselden sonra konuşan Yakut, sözlü tarih çalışmasının önemi üzerinde durdu. Eskişehir’in Milli Mücadele yıllarında çok önemli bir yeri olmasına rağmen, bölgede sözlü tarih çalışmasının bulunmadığına dikkat çekti. Yakut, Köy Enstitüsü mezunlarına seslenirken, “Sizin anlattıklarınızı, sevinçlerinizi, kaygılarınızı bir resmi belgede bulmak mümkün değildir. Sizin yaşadıklarınız, 1940’ların aydınlanma hareketidir. Bu da sonraki yıllarda kesintiye uğramıştır” dedi.

Eğit-Der Şube Başkanı İbrahim Gerede’nin yönettiği panelden sonra, “Eskişehirli Köy Enstitüleri Mezunları Belgeseli”nde yer alan Köy Enstitüsü mezunlarına da belgesel kayıtları armağan edildi.

iletişim Adres


Tepebaşı Belediyesi
Hizmet Binası

Hoşnudiye Mah. Şahin Cad. No:84
Tepebaşı / Eskişehir
0 (222) 211 40 00 0 (222) 320 88 88 bilgi@tepebasi.bel.tr

Rakamlarla Tepebaşı

Başa Dön