TOPRAĞIN BİNLERCE YILLIK ÖYKÜSÜ ESKİŞEHİR'DE YAŞAMAYA DEVAM EDİYOR


Eskişehir’in kent belleği ve kent kimliği olan Pişmiş Toprak Sempozyumu’nun 6.sı başlıyor

Tepebaşı Belediyesi’nin bu yıl 6’ncısını düzenleyeceği Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu 10- 23 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 10 Eylül saat 18.30’da eski Kurt Kiremit Fabrikası alanında açılışı yapılacak olan sempozyum kapsamında yurtiçi ve yurtdışından katılacak sanatçılar, pişmiş topraktan heykeller yaparak kente armağan edecek. Sempozyumda, bilimsel sunumlar yapılacak, seramik sergileri ile geleneksel üretim yapan üreticilerin sergileri açılacak ve konserler verilecek.

 Sempozyumda pişmiş toprağın; sanatsal, sektörel ve bilimsel olarak ele alınacağını söyleyen Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, geçmiş yıllarda yapılan 5 sempozyumda sanatçıların yaptığı toplam 58 büyük boyutlu heykelin kentin muhtelif yerlerine dikildiğini, 250 bilimsel sunum yapıldığını ve bunların 5 ayrı kitapta toplandığını söyledi. Ataç, “Bu yıl altıncısını düzenleyeceğimiz sempozyumla artık pişmiş toprak kent kimliklerinden biri olmuştur. Sanatçıların bıraktığı eserler, şehrimizin kültürel mirasına önemli bir katkıdır” dedi.

ONBİR SANATÇI KATILIYOR

Geçmiş yıllarda Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu’na katılan sanatçılar, bu yıl da bizi farklı eserlerle buluşturacak. Yurtdışından 6, Türkiye’den 5 olmak üzere, onbir sanatçı pişmiş topraktan eserler yapacak.

Bu yıl sempozyuma yurt dışından katılacak sanatçılar şunlar: Wali Hawes (Hindistan), Rodney Harris (İngiltere), Lars- Erik Holm (İsveç), Mariann Ban (Macaristan), Branko Milanoviç (Sırbistan), Maro Kerasioti (Yunanistan).

Ülkemizden katılacak sanatçılar da şöyle: Prof. Nazan Sönmez (Hacettepe Üniversitesi)  Doç. Kemal Uludağ, Yrd. Doç. Semih Kaplan, Öğr. Grv. Hasan Şahbaz, (Anadolu Üniversitesi) Bingül Başarır (Uluslararası Seramik Akademisi Üyesi)

YURTDIŞINDAN GELEN GÖNÜLLÜ GENÇ KONUKLAR

Ulusal Ajans aracılığıyla; Avusturya, İspanya, Romanya, İngiltere, Portekiz, Macaristan, İtalya, Slovakya, Portekiz, Endonezya gibi ülkelerden 10 gönüllü, günlük fanzinler hazırlamak suretiyle ülkelerine sempozyum izlenimlerini iletecekler.

PİŞMİŞ TOPRAK SEMPOZYUMU BİLİMSEL SUNUMLAR

Sempozyum kapsamında, 14- 15 Eylül tarihlerinde 40 bilimsel sunum yapılacak. Pişmiş toprağa ilişkin sunumlar, daha sonra kitaplaştırılarak sempozyumu geleceğe taşıyacak

KONSERLER-GÖSTERİLER

  • 10 Eylül pazartesi günü saat 18.30’da sempozyum alanındaki açılışta, TSM sanatçısı ve koro şef İnci Çayırlı yönetimindeki Tepebaşı Belediyesi TSM Korosu bir konser verecek.
  • 14 Eylül’de sempozyum alanında birçok müzik eleştirmeninin Türkiye’nin en güçlü erkek vokali olarak kabul ettiği Alpay unutulmaz parçalarıyla sanatseverlerle buluşacak.
  • Kuzeyin oğlu Volkan Konak da, bu yıl sempozyuma katılacak sanatçılar arasında. Konak 22 Eylül cumartesi günü saat 21.00’de Espark yanında Eskişehirlilere muhteşem bir konser yaşatacak verecek.
  • Tepebaşı Belediyesi hizmet binası yanında 23 Eylül’deki kapanışta da Taylan Erler Jazz Orkestrası sahne alacak.
  • 21 Eylül’de, Sempozyum alanında Çin Akrobasi Grubu bir gösteri yapacak.

YAPILACAK ETKİNLİKLER- YARIŞMALAR

  • 15.09.2012 - Deneysel fırın teknikleriyle pişmiş toprağın büyüleyici yönleri.
  • 16.09.2012 - Sempozyum Ana Sponsoru Başak Kiremit Etkinlikleri (Sürpriz yarışmalar ve çiğ börek ikramı)
  • 16.00’dan itibaren her gün sempozyuma katılan sanatçıların sunumları yapılacak.
  • 16.09.2012 - Çömlek ustalarından gösteriler ve torna yarışması yer alacak.
  • 17 – 18.09.2012 - Türkiye Endüstriyel Tasarım Öğrencileri Platformu’nun etkinliği.
  • 22.09.2012 - Aşçılar Federasyonu tarafından profesyonel pişmiş toprak kapta yemek yarışması.
  • 23.09.2012 - Geleneksel Türk Mutfağı ile amatör yemek yarışması.

 

PİŞMİŞ TOPRAK SEMPOZYUMU ANA SPONSORU

Başak Kiremit,

DESTEKÇİLER

Eskişehir Valiliği, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir Ticaret Odası.

Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi

PİŞMİŞ TOPRAK SEMPOZYUMU SPONSORLARI

Polimeks, Güven A.Ş., Seyyah Lojistik, Denizbank, Jamak, Espark, Müpasan İnşaat, SÖR Otel, Gelişim Koleji. Işıklar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İNSANLIĞIN EN SICAK YOL ARKADAŞI: PİŞMİŞ TOPRAK

 

Tuğla ve kiremit, tarihte imalatı yapılan ilk yapı malzemesidir. Evlerimizin ana maddesi olan bu sıcak yapı malzemesi bugüne kadar mükemmel karakteri ile tasarım, boyut ve işlevi dışında hemen hiç değişikliğe uğramadan günümüze kadar gelmiştir. Bu uzun birliktelik; pişmiş toprağın, yani tuğla ve kiremidin insan yaşamıyla olan birlikteliğini de göstermektedir.

Tuğlanın ilk kez MÖ 3. yüzyılda Mezopotamya’da kullanıldığı arkeolojik kazılar ve bilimsel çalışmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Yine M.Ö. 4. yüzyılda Babil Kulesi’nin yapımında 85 milyon adet tuğla kullanıldığı dikkate alındığında o tarihlerde nasıl bir endüstriyel çalışma yapıldığı görülmektedir.

Tuğla saha sonra Anadolu ve Avrupa’da yaygınlaşmıştır. M.Ö. 4. yüzyılda Anadolu’da Lidyalılar tarafından üretilmiştir. Yunanlılar ve Bizanslıların katkıları ile gelişen tuğla üretiminde Osmanlı dönemine geçişle birlikte önemli gelişmeler yaşanmıştır.

Cumhuriyet’in ilanından sonra yabancı girişimciler tarafından Marmara ve Ege bölgelerinde tuğla ve kiremit üretim tesisleri yapılmaya başlanmıştır. Önce ithal makinelerle yapılan üretim, daha sonra yerini yerli makinelere bırakmıştır.

Ülkemizde tuğla ve kiremit sektöründe son on- on beş yıla kadar teknolojik açıdan çok büyük atılım olmadığı gözlenmektedir. 1986 yılından sonra konut sektöründeki gelişme, tuğla ve kiremit sektöründeki gelişmeye neden olmuştur. 1997 yılından sonra inşaat sektöründe artan durgunluk, öz sermayesi kısıtlı olan fabrikaların birer birer kapanmasına yol açmış, atıl tesisler oluşmuştur. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Eskişehir’de de benzer sonuçlar yaşanmıştır.

Tepebaşı Belediyesi, tuğla ve kiremidin tarihsel süreç içinde insan yaşamındaki önemini de göz önünde bulundurarak içinde bulunulan koşulları değerlendirmek amacıyla Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu’nu düzenlemektedir. 2011 yılında 5’incisini düzenlemiştir.

 

Eskişehir’de Tuğla ve Kiremit Sanayi

Eskişehir’de tuğla- kiremit sanayii 1920’li yıllarda başlamıştır. 1927 yılına kadar yurt dışından satın alınan Marsilya tipi kiremit bu yıldan sonra Türkiye’de ilk kez Eskişehir’de üretilmeye başlanmıştır. 1927 yılında Kurt Sait ve Muhtar Başkurt’un ortaklığıyla kurulan Kurt Kiremit Fabrikası ile, Bulgar Çirkof Kardeşler tarafından kurulan Aslan Kiremit Fabrikası, kiremit üreten ilk işletmelerdir. Kurt Sait, 1933’de Çift Kurt adlı kiremit tesisini kurmuş, 1949’da ise Aslan Kiremit Fabrikası’nı da alarak adını Kılıçoğlu Kiremit olarak değiştirmiştir. Günümüzde Başak Kiremit ve Kılıçoğlu Fabrikaları, Eskişehir’deki tuğla- kiremit sektörünün gövdesini oluşturmaktadır.

 

Kent Kimliği

Eskişehir’de tuğla- kiremit sanayi 1920’li yıllarda gelişmiştir. Yıllarca il ekonomisine önemli katkısı olmuş, kentin önemli bir kimliği haline gelmiştir. Eskişehir için, Cumhuriyet tarihimizin ilk sanayi dallarından biri olan tuğla- kiremit sektörü, son yıllardaki ekonomik ve teknolojik gelişmelerle farklı bir üretim modelini yakalamıştır. Sempozyum ile; geleneksel pişmiş toprak üretiminin ve sanayisinin gelişmesine katkı vermeyi, sanatsal yönüyle değerlendirerek sanata farklı bir boyut kazandırmayı ve kent kimliğiyle özdeşleştirmeyi; üzerinde yaşadığımız tarihi, coğrafyası ve kültürel mirası ile farklı bir yeri olan toprakların gerek ülkemiz, gerekse dünya kamuoyunda evrensel amaçlar taşıyan bir kültür ve sanat organizasyonu içinde sunmayı amaçlamakta.

iletişim Adres


Tepebaşı Belediyesi
Hizmet Binası

Hoşnudiye Mah. Şahin Cad. No:84
Tepebaşı / Eskişehir
0 (222) 211 40 00 0 (222) 320 88 88 bilgi@tepebasi.bel.tr

Rakamlarla Tepebaşı

Başa Dön