KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIĞININ NABZI TUTULDU


Tepebaşı Belediyesi’nin katkıları ile 55 üretici ve 712 küçükbaş hayvanın katılımı ile gerçekleştirilen 4. Geleneksel Küçükbaş Çoban Festivali sona erdi. 25 bini aşkın vatandaşın ziyaret ettiği festivalde, küçükbaş hayvancılığın nabzı tutuldu.

Tepebaşı Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından 5-6 Ekim tarihleri arasında, 55 üreticinin 712 adet küçükbaş hayvanı ile gerçekleştirilen Geleneksel 4. Küçükbaş Çoban Festivali sona erdi.

Uluönder Kapalı Pazar Yeri’nde gerçekleştirilen festivali, 25 bini aşkın vatandaş tarafından ziyaret edildi. Öte yandan gerçekleştirilen ırk sergileri, forumlar, güzellik yarışmaları gibi etkinliklerin yanı sıra Prof. Dr. İhsan Soysal, Prof. Dr. Alper Yılmaz, Prof. Dr. Mustafa Oğan ve Prof. Dr. Alper Önenç, üreticilere küçükbaş yetiştiriciliği ırkları hakkında önemli bilgiler verdi.

Çok sayıda çoban, hayvan üreticisi, hayvansever, veteriner ve hayvancılık sektörü temsilcisini bir araya getiren festivalden dolayı memnuniyetini ifade eden üreticiler, Tepebaşı Belediyesi’ne teşekkür etti.

“Böyle desteklere ihtiyaç var”

Manisa’nın Salihli ilçesinden baba-oğul küçükbaş yetiştiriciliği yapan Murat Şen ve oğlu 13 yaşındaki Berat Şen, festivalde Sönmez ırkını tanıttı. Murat Şen, “Festivali çok verimli bulduk daha da yaygınlaşması gerektiğini düşünüyorum. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin böyle desteklere ihtiyacı var. Ben Sayın Ahmet Başkanımıza teşekkür ediyorum, ülke genelindeki diğer belediye başkanlarına da örnek olmasını diliyorum. Yerli ırkların tanıtılması gerçekten çok önemli. Bizim yetiştirdiğimiz Sönmez ırkı da çok verimli bir ırk. 13 ayda 2 kez doğum yapabilme, ikiz, üçüz, dördüz doğum yapabilme, 2-3 litre süt verebilme, 100 günde 40 kg ağırlığa ulaşabilme kabiliyetlerine sahip. Bu meslek kuşaktan kuşağa aktarılmalı. Ben de oğlum ile birlikte bu işi yapmaya devam edeceğim” diye konuştu.

13’lük çoban baba mesleğini sürdürecek

Baba mesleği olan çobanlığı sürdürme niyetinde olan 13 yaşındaki Berat Şen ise Türkiye’nin et ihtiyacını, küçükbaş hayvancılığın karşılayabileceğine inanıyor. Şen, “Bu festivaldeki tek Sönmez ırkı bizim hayvanımız, tanıtım yapıyoruz. Sönmez ırkı hayvancılıkta çok verimli bir ırk. Şu anda Türkiye’de Sönmez yetiştiren sadece 5 çiftlik var. Daha da yaygınlaşırsa, Türkiye’nin et ihtiyacını karşılayabileceğini düşünüyorum. Babamın mesleğini seviyorum ve devam ettirmek istiyorum” dedi.

 “Önemli katkılar sağlayacak”

Festivale Bursa’dan katılan Pega Damızlık Merinos Koyun Çiftliği Satış Müdürü Alper Kösem,  “Türkiye’nin damızlık ihtiyacını karşılamak için faaliyet gösteren bir firmayız. Bu festivali sektörel anlamda oldukça faydalı buluyoruz. Vatandaşların ilgisi iyi durumda, geri dönüşler olumlu. Hocaların verdiği bilgiler gerçekten çok faydalı. Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’a teşekkür ediyoruz. Çünkü küçükbaş hayvancılıktaki açığın kapanması için böyle etkinliklerin yararına inanıyoruz. Hayvan yetiştiriciliğinde bilinçsiz üretimin engellenmesi için de önemli bir festival. Ülkemizin küçükbaş hayvan açığını kapatmak adına önemli katkılar sağlayacaktır” dedi.

“Küçükbaş sektörü değer kazansın”

Kaymakam Koyunculuk yetkilisi Rıza Sarı da yaptığı değerlendirmede “1964 yılından bu yana küçükbaş sektörünün içindeyiz ve bu etkinliğe katıldığımız için mutluyuz. Vatandaşların ilgisi güzel, canlı bir ortam var. Bu organizasyonlar, vatandaşlarımızın küçükbaş hayvancılığı tanıması ve sevmesi adına faydalı. Tepebaşı Belediye Başkanımıza bu güzel imkanı sunduğu ve küçükbaş sektörünü desteklediği için teşekkür ediyorum. Bizim hayvanlarımız, Karacabey Merinosu ırkı. Burada diğer üreticilere de damızlık hayvanlar sağladık. İsteyenler Karacabey Merinosu üretsin, küçükbaş sektörü değer kazansın istiyoruz” şeklinde konuştu.

“Hayvanlarımız tanınıyor, sektör gelişiyor”

Festivale Gaziantep’ten katılan Mehmet Şerif Bay isimli üretici ise, “Bu festivale davet üzerine katıldık. Biz, İvesi ırkının yetiştiriciliğini yapıyoruz. Bu ırk, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde yaygındır. Sıcak ve soğuğa dayanıklı, süt verimi yüksek bir hayvandır. Festivale katılan üreticiler de hayvanlarımıza ilgi gösterdi. Böyle festivallerin küçükbaş sektörü için önemli olduğunu düşünüyorum. Hayvanlarımız böylelikle tanınıyor ve sektör gelişiyor. Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Bey’in görüşlerini dinleme şansı bulduk, kendisini tebrik ediyorum. Küçükbaş hayvancılığına katkılarından dolayı teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

 “Geldiğimiz yola değdi”

Uşak Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği adına festivale katılan Ziraat Mühendisi Seyit Can Yalçın ise “Bu festival, küçükbaş sektörü için faydalı bir etkinlik, daha da yaygınlaşmasını isteriz. Ülkenin diğer yerlerinden gelen üreticilere Uşak Eşme koyununu tanıtıyoruz. Üreticilerin farklı ırkları tanıması adına çok güzel bir etkinlik. Eşme koyunu da kıraç bölgelerde yetişen bir hayvan. Hayvanın dudak yapısı ince olduğu için bozkırda kendi beslenme ihtiyacını karşılayabiliyor. İstatistiksel olarak yüzde 42’lik bir ikiz doğurma oranına sahip, bu oran zaman zaman yüzde 50’yi aşabiliyor. Uzak yoldan geldik ancak geldiğimiz yola değdi, diğer üreticiler ile bilgi alışverişinde bulunduk. Belediye Başkanımıza üreticileri burada buluşturduğu için teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

iletişim Adres


Tepebaşı Belediyesi
Hizmet Binası

Hoşnudiye Mah. Şahin Cad. No:84
Tepebaşı / Eskişehir
0 (222) 211 40 00 0 (222) 320 88 88 bilgi@tepebasi.bel.tr

Rakamlarla Tepebaşı

Başa Dön