YAŞAM KÖYÜ'NDE DÖNÜŞÜM %80 TAMAMLANDI


Tepebaşı Belediyesi tarafından Aşağı Söğütönü Mahallesi'nde bulunan Yaşam Köyü'nde sürdürülen Remourban Projesi kapsamında, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kullanımında örnek uygulamalarda sona yaklaşılıyor.

Avrupa Birliği Komisyonu'ndan hibe almaya hak kazanılan Remourban - Akıllı Kentsel Dönüşümün Hızlandırılması Projesi, uygulandığı Yaşam Köyü'nde birçok kurum ve kuruluşun temsilcilerine teknik bilgilendirme toplantısı düzenlenerek detaylar aktarıldı.

Proje iş ortakları; Demir Enerji, Ölçsan, Energon ve Anadolu Üniversitesi'nin yanı sıra Eskişehir'den İnşaat Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası gibi sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve birçok firmanın ilgili teknik yetkililerinin katıldığı bilgilendirme toplantısında projenin ortaya çıkışı ve aşamaları anlatıldı.

Bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Melih Savaş yaptı. Projenin gelişim evreleri ve geldiği nokta hakkında katılımcılara bilgiler veren Savaş, "Akıllı projeler ya da akıllı geliştirilen tüm hizmetler, Türkiye'de sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar insanlar tarafından izleniyor, uygulanmaya çalışılıyor. Biz de bu projede bu noktaya bir anda gelmedik, hikayesinden bahsetmek istiyorum. 2013 yılının sonunda Başkanlar Sözleşmesi'ni imzaladık; karbon emisyonlarını azaltmak üzere, iklim değişikliği konusunda çalışmak üzere, yerel ölçüde girişimler ve çalışmalar yapmak üzere bir söz verdik. Bu sözü verdikten sonra bizden beklenen bir çalışma vardı. Bu da sürdürülebilir bir enerji eylem planı yapmak yani karbon emisyonlarımızı azaltmak üzerine bir uygulama çalışması yapmaktı. 2014 yılında sürdürülebilir enerji eylem planı nasıl yapılır, nelere dikkat edilir, nasıl bir yol haritası yapmalıyız, nasıl bir bütçe ayırmalıyız? Bütün bunları bir rapor haline getirmek üzere bir çalıştay düzenledik. Bu çalıştayda tabi çok değerli katılımcılar ve çeşitli üniversitelerden hocalarımız vardı. Yoğun bir ekip çalışması ile enerji eylem planımızı hazırlayıp gönderdik ve kabul edildi. Kabul edildiği bilgisinin gelmesinden sonra ise bu proje fikri ortaya çıktı. Bu proje; Ufuk 2020 kapsamında akıllı bir kentsel dönüşüm modeli idi. Bu projenin 3 uygulayıcı ve 2 izleyici olmak üzere 5 katılımcısı vardı. Herkes kendi modelini oluşturacak şekilde projelerini birleştirdi. Yazılım süreçleri devam ederken biz de Yaşam Köyü alanındaki çalışmalarımızı sürdürdük. Şuan projemizin yüzde 80-85'lik bir kısmı bitmiş durumda uygulama olarak. Bu tür projelerde finansman bölümü ise önce yaparsınız, sonra ödenekleri alırsınız. Bu da büyük bütçeli uygulama projelerinde çok büyük handikaptır ama neyse ki bu da bazı finansal desteklerle, kredilendirme sistemleri ile aşılabildi. Ve bugüne geldik, tabi gururluyuz. Bunlarla ilgilenen, bu konuda yetkin bir gruba bunları aktarmak onur verici" ifadelerini kullandı.

Toplantıda daha sonra proje ekibi tarafından katılımcılara, teknik uygulama detayları anlatıldı. Proje ekibi, Yaşam Köyü'ndeki yapısal uygulamalar, Güneş Enerji Sistemi'nin işleyişi gibi konular hakkında bilgiler verirken; Mekanik Proje Mühendislik firmasından Hamit Mutlu da projenin mekanik uygulamalarını, Energon firmasından Burak Öztürk de otomasyon ve bilişim kısmını anlattı.

Projenin Haziran ayı sonunda bitirilmesi tahmin ediliyor. Yaşam Köyü içerisindeki binaların hepsi enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kullanımı açısından Türkiye'ye örnek teşkil edecek türde binalar olacak. Binaların içine yerleştirilen özel cihazlarla hem enerji tasarrufu sağlanacak hem de binanın kullandığı enerji merkezden takip edilecek. Aynı zamanda binaların üzerine yerleştirilen güneş panelleri ile güneş enerjisinden yararlanılarak, temiz enerji üretimi sağlanacak. Yaşam Köyü'nün içerisinde; kreş, Sağlıklı Yaşlılar Konukevi, Alzhemier Konukevi, Yaşam Köyü İlköğretim Okulu, Engelliler Montaj Atölyesi, Belde Evi, Fizyoterapi ve Sanat Atölyeleri hizmet verecek.

Sunumların ardından katılımcıların proje sorumluları eşliğinde trafo, Güneş Enerji Santrali'nin invertör odası ve elektrikli bisiklet terminali noktalarını incelemesi ile toplantı sona erdi.

iletişim Adres


Tepebaşı Belediyesi
Hizmet Binası

Hoşnudiye Mah. Şahin Cad. No:84
Tepebaşı / Eskişehir
0 (222) 211 40 00 0 (222) 320 88 88 bilgi@tepebasi.bel.tr

Rakamlarla Tepebaşı

Başa Dön